Morgendagens bilbransjeledere: – Utålmodige på veien videre
Blant studentene i Lederakademiets første kull er ansatte fra både Møller Bil, Bilia, Bavaria, Porsche, RøhneSelmer, Marcusbil og K Bil. – Det er positivt å snakke med konkurrenter som vi gjør her.
Emma Valen, som til daglig jobber som selger hos Porsche Center Asker og Bærum, holder opp diplomet som viser at hun har gjennomført Lederakademiet. – Nå har jeg blitt enda mer motivert til å sette retningen videre, sier hun.
I juli skrev BilNytt.no om lanseringen av Lederakademiet, som er en lederutdanning spesielt rettet mot bilbransjen.
Det er eier og grunnlegger av Bilakademiet, Andreas Edvardsen, som sammen med Tommy Harland og Morten Ulriksen står bak Lederakademiet.
– Lederakademiet er et resultat av tanker vi har hatt i mange år, men som nå har materialisert seg i et innhold som er skreddersydd for både eksisterende og fremtidige ledere i bilbransjen, sier Andreas Edvardsen til BilNytt.no.
– Mange som går fra å være selgere til å bli daglig ledere, avdelingsledere eller salgssjefer, og blir så kastet ut i lederrollen, uten kanskje å ha kompetansen som trengs, sa Edvardsen i juni.
– Tydelig behov
Nylig fullførte første kull den nye lederutdanningen. Blant elevene var ansatte fra både Porsche Center, Møller Bil, Bilia, Tesla og K Bil.
Emma Valen – som har valgt å følge i sin fars Autostrada-eier Gisle Valens fotspor – jobber til daglig hos Porsche Center Asker og Bærum og forteller at hun gleder seg til å ta med seg kunnskapen ut i praksis:
– Det viktige nå blir hvordan man skal komplementere det man har lært her. Jeg føler vi har lært mye og nå har jeg blitt enda mer motivert til å sette retningen videre, sier Valen til BilNytt.no.
– Det har helt tydelig vært et behov for et slikt opplegg, da vi nå har fått flere henvendelser fra mellomstore forhandler-grupperinger som ønsker et skreddersydd opplegg for dem, sier Andreas Edvardsen.
Må sørge for egen lønnsomhet
Gjennom høsten har deltagerne hatt flere samlinger med forskjellige foredragsholdere.
– Vi har passet på at innholdet ikke blir for langdrygt og uoverkommelig i lengde, men samtidig at det har et høyst relevant innhold for fremtidens ledere og bransje, sier Edvardsen.
Edvardsen har tidligere jobbet mange år i Stenshagen Bil, og blant innleggene som ble trukket frem blant kursdeltagerne var presentasjonen til hans gamle sjef Egil Stenshagen.
– Det var veldig spennende å lytte til Egil Stenshagen, sier Emma Valen.
I sin personlige presentasjon medga Stenshagen at han nok hadde vært for mye sjef og for lite leder gjennom sin karriere.
– Resultatene kommer hvis dere utnytter markedspotensialet og sørger for egen lønnsomhet, var budskapet fra kremmer Egil Stenshagen, godt illustrert av smiley med pengesedler i powerpointen.
Treffer konkurrenter
Magnus Groseth er hovedaksjonær og daglig leder i bruktbilforhandleren K Bil i Bærum.
Han forteller BilNytt.no at han følte et behov for å ta et neste steg som daglig leder etter at bedriften har økt antall ansatte til fire personer.
– Tror du de ansatte vil merke forskjell på deg som daglig leder etter dette kurset?
– Ja, jeg tror de fleste vil merke forskjell, svarer Groseth.
– Jeg har jo vært på en reise i løpet av de siste årene, men vet at man hele tiden kan utvikle seg. Jeg tror også at det er positivt å snakke med konkurrenter som vi gjør her, fortsetter han.
– Min jobb er å se verden annerledes og tror at jeg har mye å gå på. Dessuten har jeg i løpet av dette kurset fått satt ned nye konkrete mål for 2022, som jeg kan presentere for de ansatte til uken, smiler Magnus Groseth.
Våren 2020 skrev BilNytt.no om grepene Groseth og K Bil gjorde som følge av korona-utbruddet.
– Er du fortsatt «hands on» på bruktbilmarkedet?
– Ja, jeg er alltid hands on. Jeg har tatt inn flere spennende biler fra Europa nå. Men en god del ladbare hybrider måtte jeg avbestille fordi de ikke ville rekke frem før 31. desember, svarer Groseth.
– Fremoverlente
Flere av deltagerne på Lederakademiet forteller at også deres arbeidsgivere arrangerer kurs og seminarer, men at det ofte kan ta tid å få plass på disse.
Derfor, forklarer flere, har de meldt seg på Lederakademiet på eget initiativ.
– Kan det hende at disse kursdeltagerne er litt utålmodige også?
– Ja, det kan nok godt hende. Det er absolutt fremoverlente personer som er med, svarer Edvardsen.
Nio House var blant kursstedene. Der holdt blant andre Head of User Development and Operations hos Nio, An Ho, foredrag for studentene.
Edvardsen forteller at deltagerne underveis har fått oppgaver gjennom et digitalt læringsspill med spørsmål fra seminarene de har deltatt på.
Det har engasjert:
– Jeg satt til og med på kveldene og spilte, så sønnen min ble engasjert han også og har spurt hvordan det har gått, sier Adrian Markov, som vant spillet.
Markov jobber til vanlig som Tekniker Coach hos Bilia og forteller at han har fått mye ut av Lederakademiet:
– Det jeg har lært mest av er alle dialogene. Det har vært en god samling av mennesker og jeg sitter igjen med mye motivasjon etter samlingene, sier Markov.
Konkurranseinstinkt
Til tross for at Markov ble en soleklar vinner av spillet, er det ingen tvil om at det er konkurranseinstinkt blant flere av morgendagens bilbransjeledere.
– Vårt siste seminar var på hotellet The Thief med Guest Relations Manager Dominic Gorham. Under hans forelesning lovet han en premie til personen som engasjerte seg mest, forteller Edvardsen.
Det var Emil Buø, som til daglig jobber som salgskonsulent for Audi hos Møller bil Asker og Bærum, som stakk av med premien – et opphold på The Thief.
– Jeg skal bli salgssjef. For å bli det er man nødt til å engasjere seg, sier Emil Buø.
Edvardsen forteller at det på ingen måte er tilfeldig at deres siste samling ble på The Thief, selv om noen kanskje vil synes det er rart:
– Dominic Gorham har jobbet på The Thief siden det åpnet for snart 10 år siden og er helt suveren på kundeservice og coaching av ansatte. Det må alle ledere være for å lykkes, og man har derfor mye å lære av han.
– Når starter dere med neste kull?
– Vi kommer til å ha to kull i året, og vi er nå i gang med påmeldinger for det første som har oppstart i mars neste år. Da vil vi ta med oss innspillene fra årets deltagere og se hva som har fungert bra.
– Det har helt tydelig vært et behov for et slikt opplegg, da vi nå har fått flere henvendelser fra mellomstore forhandlergrupperinger som ønsker et skreddersydd opplegg for dem, fortsetter Edvardsen.
– Jeg tror vi her har flere av morgendagens ledere i fremtidens bilbransje, sier Edvardsen.
Studentene i det første Lederakademiet-kullet:
- Adrian Markov, tekniker-coach, Bilia Personbil
- Christer Engø, salgs- og markedssjef, RøhneSelmer
- Emil Buø, salgskonsulent Audi, Møller Bil Asker og Bærum
- Emma Valen, selger, Porsche Center Asker & Bærum
- Magnus Groseth, daglig leder og medeier, K Bil
- Marcus Inberg, daglig leder og medeier, Marcusbil
- Pål Stormorken, salgskonsulent, Bavaria Oslo
Emma Valen var eneste jente blant kursdeltagerne: – Det er jeg veldig vant til, så det er i hvert fall ikke noe problem, sier hun. Andreas Edvardsen helt til høyre.
Stordalen på laget
På eiersiden har Lederakademiet fått med seg Petter Stordalen som deleier (33 %) gjennom selskapet Strawberry Academy.
Morten Ulriksen er daglig leder og deleier i Strawberry Academy og er samtidig ansvarlig for den pedagogiske utformingen i Lederakademiet.
– Morten Ulriksen har lang pedagogisk erfaring og har tidligere vært rektor og direktør innenfor den private utdanningsbransjen, sier Andreas Edvardsen.