En bilbransje i endring er avhengig av dyktig ledelse
Det er mye som skjer i bilbransjen om dagen, og dette krever fleksibilitet, dynamikk og ikke minst dyktig ledelse. Lederakademiet har satt i gang et studie nettopp for å utvikle ledere i bilbransjen. Hva kan fremtidens ledere lære av dette?
Mange som går fra å være selgere til å bli salgssjefer eller daglig ledere, får et nytt visittkort og et «lykke til – vi har tro på deg» fra eier eller styret, og blir så kastet ut i lederrollen, uten kanskje å ha den kompetansen, oversikten eller tryggheten som trengs for å lykkes i rollen. Dette er erfaringer som medgründer Tommy Harland og de øvrige partnerne i Lederakademiet selv har fått føle på.
Utvikling av ledere i bilbransjen
Harland forteller at Lederakademiet, sammen med Strawberry Academy, har utviklet et skreddersydd studie for de som ønsker å utvikle sitt lederskap i fremtidens bilbransje
– På mange måter kan man si at Lederakademiet er et resultat av flere års tilbakemeldinger fra bransjen og tidligere elever fra Bilakademiet, som medgründer Andreas Edvardsen også er daglig leder for. Bilakademiet er et salgsstudie som utdanner fremtidens bilselgere. Det som skiller Lederakademiet fra andre lederutdanninger, er at vårt studie fokuserer på nettopp det å være leder i bilbransjen.
Raskere taktskifte på gang
Ifølge Harland skjer det utrolig mye i bilbransjen i disse dager. En av de klareste trendene er elektrifiserte biler, stadig bedre internett i bilene samt mange funksjoner knyttet til dette.
– Dette byr både på muligheter og utfordringer. Endrede bruksmønster, overgangen fra fossilt drivstoff til elektrisitet, ulike billeie-løsninger – hvor man går fra å eie til å byttelåne eller leie en bil ved behov. Dette ser man spesielt er en økende trend i de store byene. Man skal også ha respekt for ulikhetene som er mellom by og land, noe som også viser seg på både bilpark, hvordan kunden handler og ønsker fra kundene. Det vil også bli stadig viktigere å kunne veilede kunden til å gjøre riktig valg av drivlinje. Svært mange bilkjøpere vet fremdeles ikke forskjellen på hybrid og ladbar hybrid, og her har nok enkelte markedsførere bidratt til å forvirre folk enda mer. Det finnes eksempler på at folk har gått ut av bilbutikken med en bil de aldri skulle hatt, det er ikke sånn at elbil eller ladbar hybrid passer for alle – kanskje burde kunden egentlig kjøpt en fossildrevet bil. Dette krever at bilforhandlerne forstår sin markedsmiks og klarer å speile de behovene som kunden har fremfor kun å fokusere på selve salget. Det er god kundepleie, noe som skaper tillit og gjør at kundene kommer tilbake igjen ved neste korsvei.
– Vi ser også endringer i strukturen hos de enkelte aktørene i markedet, hvor fabrikk styrer mer av leveransen samt at det har dukket opp veldig mange nye aktører. Flere av disse er asiatiske merker som kommer inn som et friskt pust. Disse vil helt sikkert gi de etablerte aktørene stor konkurranse. Om alle overlever, vil tiden vise, men det blir utvilsomhet veldig spennende å følge med på utviklingen. Bilbransjen er nok en bransje som tradisjonelt har vært litt traus på mange områder. Men i takt med den generelle digitale og teknologiske utviklingen, ser vi nå et taktskifte som går raskere og raskere. Dette tror vi gjenspeiler mange bransjer, noe som også de siste to årene med pandemien har gitt klare signaler på.
Viktig med støtte
Harland og de andre i Lederakademiet mener det er mange som blir kastet for raskt ut i lederrollen. Ambisjonene er til stede, og man føler stolthet av tilliten som gis, men det kan fort bli en blandet fryd i henhold til mangelen på reell kunnskap og trygghet, påpeker Harland.
– Det å jobbe i en bilbutikk er som regel preget av høyt tempo. Dagene fylles fort opp, og mange utfordringer må tas på sparket. Når man går fra å fokusere på eget budsjett og prestasjoner til å ha personalansvar for flere personer – i tillegg til overordnet budsjett og driftsansvar – så kan det for mange oppleves som overveldende. Man er usikker på hvor man skal starte og hvilket fokus man må ta tak i, samt hvilken rekkefølge man bør prioritere. For mange går det fint. Man kommer som regel i mål på et vis, men veien frem mot målet kan bli unødvendig lang, og fallgruvene som ligger klare, kan bli tung læring. Enkelte vil nok også falle ifra, ansatte som i utgangspunktet hadde stort potensial, men som på bakgrunn av lite eller ingen støtte underveis i prosessen, ender med å kaste inn håndkleet fordi oppgavene blir for overveldende.
– Vi som står bak Lederakademiet, har samtlige følt på dette i flere av de rollene som vi har vært heldige å få lov til å få ta del i. Lederskap er en profesjon som må underbygges, støttes og utvikles på lik linje med annen kunnskap.
Fra venstre, Tommy Harland, Morten Ulriksen og Andreas Edvardsen.
Arbeidsmiljø er avgjørende
Harland forteller at læringsmålet for ledelse og organisasjon i bilbransjen er å gi en innføring i blant annet hva som skal til for å skape gode og effektive arbeidsplasser.
– Vi tror at noe av det mest essensielle for å skape gode og effektive arbeidsplasser, er å bygge oppunder et godt arbeidsmiljø for at alle ansatte skal glede seg til å dra på jobb og føle stolthet for det arbeidet de gjør. Hvordan atmosfæren på arbeidsplassen er og oppleves av den enkelte, vil ha mye å si for hvordan man oppfører seg på jobb og ikke minst hvordan man har det i løpet av en arbeidsdag. Ansatte som opplever og føler seg verdsatte, respekterte og er genuint lykkelige i den rollen de har på jobb, vil med stor sannsynlighet også prestere bedre. De vil holde seg motiverte og samarbeide bedre med andre kolleger, noe som vil gi en positiv spiral og bygge en kultur som skaper god arbeidsmoral, fornøyde og tillitsfulle ansatte, som med stor sannsynlighet vil speiles både internt og eksternt.
– I tillegg tror vi at en interesse for det du driver med, naturligvis vil bidra til økt motivasjon. Vi som kjenner og har et bredt nettverk i bilbransjen, vet at de fleste som søker seg inn i bransjen, har en genuin interesse for bil og bilrelaterte produkter på et eller annet nivå. Møter du i tillegg en leder som ser deg, ønsker å forstå deg og som legger til rette for at du skal lykkes på best mulig måte – så er mye av grunnlaget lagt, avslutter Harland.
Lederakademiets beste tips:
• En god leder går foran som et godt eksempel og er en god rollemodell.
• En god leder kommuniserer tydelig krav og forventninger. Hen kvalitetssikrer at de ansatte forstår hva som skal gjøres, hvordan det skal gjøres og hvorfor det skal gjøres, og er i tillegg en god lytter.
• En god leder tilrettelegger for selvstendighet blant de ansatte. Hen ser den enkelte – hver for seg og som team, og oppmuntrer og involverer. Hen er god på å motivere, støtte og sørge for opplæring der det er behov.
• En god leder oppmuntrer til åpenhet og en kultur hvor det er naturlig å gi gode konstruktive tilbakemeldinger. Det gjelder både ris og ros.
Tips til fremtidens ledere i bilbransjen:
• En god leder i fremtidens bilbransje er dynamisk og tar de utfordringene som kommer på strak arm. Hen er analytisk og ser muligheter fremfor begrensninger.
• En god leder i fremtidens bilbransje har også en høy grad av digital og teknologisk innsikt som gjør hen rustet til å ta kvalitative avgjørelser rundt alt fra effektivisering og automatisering, og ser potensialet som kan skjule seg i de nye mulighetene som oppstår ved den generelle utviklingen i bransjen.
• En god leder i fremtidens bilbransje er ikke redd for å bevege seg utenfor komfortsonen. Hen utfordrer seg selv, de ansatte og bedriften som helhet.
Lederakademiets bakgrunn
Bak Lederakademiet står, i tillegg til Tommy Harland,
daglig leder Andreas Edvardsen og Morten Ulriksen, som er CEO i Strawberry Academy. Strawberry-konsernet kjøpte nylig 51 prosent av LX Academy, som Ulriksen er en av gründerne av, og de endret så fortløpende navnet til Strawberry Academy. Her er blant annet Petter Stordalen eier, og er med det indirekte deleier også i Lederakademiet. Lederakademiet drives dog 100 prosent selvstendig som eget AS. Edvardsen, Ulriksen og Harland, med hvert sitt selskap, eier 33,33 prosent hver av selskapet.
Om Tommy Harland
Jobb: Selvstendig konsulent og medgründer i Lederakademiet. Sitter i tillegg i styret for Bilakademiet hvor han underviser og er fagansvarlig for markedsføring.
Utdanning: Luftforsvarets befalsskole Stavern, Bachelor of management fra Handelshøyskolen BI, Diploma i digital markedsføring og sosiale medier fra Digital Marketing Institute, sertifisert prosjektleder med Prince2 og Executive Master of Management fra Handelshøyskolen BI.
Erfaring: Har 15 års erfaring fra bilbransjen og hatt roller som selger, salgssjef, salgs- og markedsdirektør og daglig leder. Han har også vært direktør i sikkerhetsbransjen og jobbet som seniorkonsulent med fokus på lønnsomhetsforbedring, organisasjonsutvikling, salgs-coaching og digital markedsføring. I tillegg har han flere års erfaring som offiser fra forsvaret.
Tekst: Cecilie Hals Hammernes – Foto: Privat